Hoofdmenu Beveiliging
Datacomm Elektronica

DATACOMM - DIGI-ACCESS

INDEX
Inleiding
Digi-Access
X.25 Aansluiting
Closed User Group
CUG index
Administratie
Kosten
Inleiding
Digi-Access maakt een goedkope koppeling mogelijk tussen ISDN en Datanet-1. Datanet-1 bestaat sinds 1982. Dit artikel gaat dieper in op de mogelijkheden en werking van Digi-Access.

Digi-Access
Digi-Access maakt het mogelijk om via het D-kanaal van de ISDN aansluiting te pinnen en alarmverbindingen te realiseren. Dit is alleen mogelijk op een Point-to-Multipoint, ISDN-2 aansluiting en elk apparaat moet een afzonderlijk MSN nummer hebben.

Bij Digi-Access wordt een verbinding tot stand gebracht tussen ISDN en Datanet-1 door de packet-handler. Datanet-1 werkt met het X.25 protocol. De communicatie van ISDN naar Datanet-1 wordt in 4 lagen opgebouwd.

Bij laag 1 is er een fysieke verbinding van een eindpunt (bijvoorbeeld de ISDN alarmoverdrager of de ontvanger van de meldkamer), naar het netwerk, zoals ISDN of Datanet-1

Laag 2 is de communicatie tussen het eindpunt en het netwerk. Hierin wordt nog geen verbindingsopbouw uitgevoerd.

In laag 3 wordt de verbinding opgebouwd door een Call Setup. Deze laag zorgt dus voor de routering van de datapakketten. Bij een Call Setup kan een MSN nummer gebruikt worden, maar meestal wordt een hoofdnummer gebruikt.

In laag 4 wordt de uiteindelijke data verstuurd. Indien de datastroom te lang is zorgt de transportlaag voor het opdelen in datapakketten. Tevens zorgt de transportlaag voor het in juiste volgorde verbinden van de ontvangen datablokken.

Er zijn 3 Digi-Access abonnementen mogelijk.
. Digi-Access Pin
. Digi-Access Alarm
. Digi-Access Standaard

Bij Digi-Access Pin kunnen er maximaal 8 pin betaalautomaten op het D-kanaal aangesloten worden. Er is alleen een CUG mogelijk met Interpay.
De maximale snelheid is 2400 bps en er is 1 VC.

Bij Digi-Access Alarm wordt de verbinding met de PAC constant gecontroleerd, waardoor eventuele sabotage direct wordt gesignaleerd. Deze verbinding wordt veel toegepast door bedrijven met een hoge risico klasse (AL2). Er is alleen een CUG mogelijk met de meldkamer.
De maximale snelheid is 300bps er is 1 VC.

Digi-Access Standaard is in principe bedoeld voor het frequent verzenden van kleine hoeveelheden data. Dit kan o.a. gebruikt worden voor Electronic Data Interchange (EDI = verzenden elektronische formulieren).
De maximale snelheid is 9600 bps en er zijn 1 t/m 8 VC's mogelijk.

Om apparatuur aan te sluiten op Digi-Access (pin of standaard) kan de Digivox Unidata van KPN gebruikt worden. Voor Digi-Access Alarm is er speciale apparatuur te koop bij beveiligingsbedrijven.

Bij Digi-Access Standaard is een onbeperkt aantal Closed User Groups (CUG) mogelijk.
Tevens bestaat de mogelijk om PIN en Alarm te combineren in 1 abonnement. Hiervoor is speciale apparatuur nodig zoals de Retail MuSDO die door 2BEEDEE geleverd wordt.
Omdat er acht VC's mogelijk zijn kunnen ook winkels met veel PIN verkeer gebruik maken van Digi-Access. In de meeste gevallen is drie VC's voldoende.
Closed User Group
Alleen gebruikers die daar toestemming voor hebben gekregen kunnen verbinding krijgen met een Closed User Group (CUG). Die toestemming moet gevraagd worden bij de eigenaar van de Closed User Group bijvoorbeeld een meldkamer of Interpay.

Het aantal gebruikers van een CUG is onbeperkt. De CUG wordt weergegeven door een 4 cijferig nummer. Voor een AL2 verbinding of pinnen is aansluiting nodig op de CUG van de AL2 ontvanger of de modem van Interpay.
Als er een wijziging van een CUG wordt aangevraagd, wordt deze wijziging pas om 24.00 uur doorgevoerd.
X.25 Aansluiting
Behalve met Digi-Access is er ook verbinding met Datanet-1 mogelijk met een vaste X.25-aansluiting of via de inbeldiensten van Access Services On-line. Bij een vaste X.25 aansluiting is de snelheid maximaal 64kbps en bij Access Service On-line is de maximaal 9600bps.
Bij meer dan 2500 PIN-transacties PIN transacties per maand kan een vaste X.25-aansluiting interessant zijn.
CUG Index
Bij de aanvraag van Digi-Access moet opgegeven worden met welke CUG een verbinding gemaakt moet worden. Deze verbinding wordt weergegeven met een CUG-index in combinatie met een DTE-adres.

Het DTE-adres is meestal het ISDN-hoofdnummer (31 + 9 cijfers) waar de Digi-Access op aangevraagd is of de Datanet-1 (0204 + 7 cijfers) aansluiting. Als er verbinding wordt gemaakt met meerdere Closed User Groups, dan zijn er meerdere CUG-indexen, die meestal liggen tussen 1 en 4, het maximum is 16.
Administratie
Groot knelpunt bij Digi-Access is de administratieve afhandeling die nodig is voordat een aansluiting werkt. Dat begint al met de aanvraag van een Digi-Access aansluiting. Nadat het Aanvraagformulier is verstuurd kan het weken duren voordat het Opleverformulier wordt ontvangen.

Zelfs dan is het maar afwachten of de juiste instellingen door NOMC gemaakt zijn. Het bellen naar NOMC is dan ook regelmatig nodig, voordat de Digi-Access aansluiting ook daadwerkelijk werkt. NOMC kan de CUG index en verbinding controleren, maar kan niet controleren of de TEI waarde goed is. NOMC is 7 dagen in de week en 24 uur per dag bereikbaar.

Maar wat moet er gebeuren als er een wijziging in een bestaande Digi-Access aansluiting nodig is. Naar aanleiding van praktijk ervaring worden deze onderwerpen in dit hoofdstuk besproken.

Aanvraagformulier
Het Aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het KPN Bussinescenter of door te bellen naar 0800-0403.
Op het voorblad wordt de gewenste aansluiting aangegeven en de nodige administratieve gegevens. Vergeet niet een kopie van de Kamer van Koophandel mee te sturen. Er zit een toelichting bij het formulier.

Bladzijde 2 wordt gebruikt om wijzigingen en het aantal gewenste logische kanalen door te geven. Het aantal logische kanalen bepaalt hoeveel datapakketjes te gelijk verstuurd kunnen worden.

Bladzijde 3 en 4 zijn voor de aanvraag van toegang tot een Closed User Group (CUG-nummer) bij Digi-Access Standaard of Digi-Access Alarm. Desbetreffende formulier wordt naar de eigenaar (bijv. Meldkamer) van het CUG-nummer gestuurd (fax), die het ingevuld retour stuurt, waarna dit formulier met de aanvraag meegestuurd kan worden.
Opdrachten worden door de KPN bevestigd met een EDK-nummer.

Opleverformulier
In het opleverformulier staan de gegevens die op het aanvraagformulier zijn ingevuld en de technische specificaties. Die technische specificaties bestaan o.a. uit de snelheid van de verbinding, het aantal logische kanalen en eventuele aansluitingen op Closed User Groups

Aansluiting
Het opleverformulier is echter geen garantie dat de aansluiting is gemaakt door NOMC zoals het opleverformulier vermeld. Het kan voorkomen dat de CUG-index of TEI-waarde niet klopt of niet aanwezig is.

Doe het volgende bij storing:
Zorg dat de volgende gegevens aanwezig zijn:
- Het ISDN telefoonnummer waar de Digi-Access op is aangevraagd
- Het Datanetnummer van de meldkamer waar de melder naar belt
- Het CUG nummer, op te vragen bij de meldkamer
- De TEI waarde, vermeld op de aanvraag van de klant

Voor storingen kan de installateur bellen naar NOMC: 0800-0116.
Vraag naar een operator (laat je niet doorsturen naar de regio!!) het kan zijn dat je vooraf een ticketnummer van de telefonist krijgt, noteer dit en geef dit door aan de operator.

De operator kan, na het verkrijgen van de bovengenoemde info :
A - Het abonnement controleren op aanwezigheid en vorm.
B - Een online test doen, end-to-end.
Als het abonnement niet klopt vraag dan naar de 'orderdesk keysystems'.

Wijzigingen
Voor wijzigingen kan het Digi-Access (DA) aanvraagformulier gebruikt worden.

Contacten
0800-0403 Aanvragen van DA formulier en aanvullende informatie
0800-0401 Status aanleg DA. (optie1 en optie2 uitvoering EDK)
0800-0336 Algemene informatie over Digi-Access
0800-0407 Storingen op het ISDN netwerk. Info over TEI-nummers
0800-0116 CUG-nummer wijzigingen. Controleren DA aansluiting
070-3711466 Informatie over CUG-indexen en logische kanalen
Kosten
De kosten zijn afhankelijk van het type Digi-Access.
Alarm
De kosten bij Digi-Access Alarm zijn (18-3-2001/ex.BTW):
Basistarief per maand = f 30,00
Per datasegment = f 0,0015
Per oproep = f 0,015
In vergelijking, een Datanet-1 via X.25 kost f 181,00 per maand.
Standaard
De kosten bij Digi-Access Standaard zijn (4-9-2000/ex.BTW):
Aansluitkosten = f 100,00
Basistarief per maand = f 29,50
Per datasegment = f 0,0038
Per oproep = f 0,038
In vergelijking, een Datanet-1 via X.25 kost f 181,00 per maand.
Flat Fee
Met Digi-Access Flat Fee kunnen zakelijke grootgebruikers voor een vast bedrag per maand de X.25-verkeerskosten van hun Digi-Access Standaard abonnement afkopen. Die kosten worden daarmee onafhankelijk van het gebruik. Flat Fee is alleen mogelijk bij Digi-Access standaard. Internationaal X.25-verkeer is niet mogelijk met deze vorm van Flat Fee. De kosten voor Flat Fee komen boven op de kosten voor het Digi-Access Standaard abonnement. De Kosten van de CUG en eventuele extra logische kanalen zijn niet bij de prijs inbegrepen. Bij Flat Fee kunnen er maximaal 3 virtuele circuits toegepast worden.

ELECTRO-FICTION Website
. Auteur: Wim Klein
. Update: 15-10-2001