Hoofdmenu Beveiliging
Datacomm Elektronica

ELEKTRONICA - ACCU

INDEX
Inleiding
Loodaccu
NiCd-accu
NiMH-accu
Lithium
Inleiding
Accu's zijn er in vele soorten en maten. In dit artikel staan de belangrijkste typen en hun eigenschappen omschreven.
Loodaccu
Loodaccu's waren er lange tijd in slechts twee uitvoeringen, natte en droge loodaccu's.
Natte loodaccu's bestaan uit loodplaten die in een bak zuur staan. Bij droge accu's wordt een soort gel als elektrolyt gebruikt.

Er is echter een nieuwe uitvoering waarbij gebruik gemaakt wordt van Spiracell Technologie. De OPTIMA accu werkt met deze technologie en is geheel onderhoudsvrij.

Bij de Spiracell Technologie worden de 100 % zuivere loodplaten in een spiraal gewikkeld, waardoor zeer compacte cellen ontstaan. Het accuzuur wordt geabsorbeerd door glasvezelvlies dat als isolator wordt mee gewikkeld tussen de platen. Door deze constructie ontstaat een extreem lage inwendige weerstand. Hierdoor kan de Optima accu veel grotere conventionele accu's vervangen.

De elektrolyt in de accu wordt volledig geabsorbeerd. De accu kan absoluut niet lekken, zelfs niet als de accu beschadigd wordt. Dit betekent dat de Optima accu's veiliger zijn voor mens, machine en milieu. De accu veroorzaakt geen corrosie op polen, kabels en motoronderdelen.

- Absoluut onderhoudsvrij:
Dankzij het gesloten systeem is de accu absoluut onderhoudsvrij. U hoeft nooit meer water bij te vullen of corrosie van de accupolen te verwijderen.

- Zelfontlading:
De zelfontlading van de accu is bijzonder gering. Zelfs indien de accu een jaar niet gebruikt wordt, presteert hij optimaal en levert in de meeste gevallen nog voldoende startstroom. Hierdoor is de accu uitermate geschikt voor seizoensgebonden machines.

- Levensduur:
Dankzij de SpiraCell Technology kan een Optima accu zo'n 12000 keer achtereen gestart worden. Hierdoor gaan de Optima accu's twee tot drie keer langer mee dan conventionele accu's

Testen
Om droge loodaccu's te testen kan onderstaande schema gebruikt worden. Deze accu's worden o.a. gebruikt in inbraak- en brandmeldcentrales.
Afhankelijk van de capaciteit van de accu wordt een belastingweerstand tussen de min en plus van de geladen accu geplaatst. Na ongeveer 1 minuut mag de accu spanning niet verder gedaalt zijn dan 11,8V.

Startkabels
Bij het gebruik van startkabels moet aan het volgende gedacht worden:
1.
Gebruik stevige startkabels met een dikke koperen kern.
2.
Laat de motor lopen van de auto die energie moet leveren
3.
Zet de rode kabel op de PLUS van de lege accu en de andere rode klem op de plus van de volle accu.
4.
Zet de zwarte klem op de MIN van de volle accu, de andere zwarte klem op het blanke metaal van de 'lege' auto motor.
5.
Nu wordt de lege accu geladen.
6.
Laat 'm even opladen en start daarna. Zet na het starten wat stroomverbruikers aan, zoals de achterruitverwarming en de blower. Daarmee wordt de elektronica beschermd.
7.
Maak nu de kabels los in omgekeerde volgorde. Dus eerst de zwarte klem op de motor los en daarna de zwarte klem op de accu en dan de twee rode klemmen.
8.
Rij vervolgens een half uur, zodat de accu weer kan opladen.
NiCd-accu
De NikkelCadmium-accu heeft een anode van nikkel en een kathode van cadmium. De levensduur van de NiCd-accu is 1000 laad- en ontlaadcycli. Als de accu warm wordt, dan neemt de capaciteit af.

Vandaar dat het laden relatief lang duurt.
Tenslotte is het geheugen effect een probleem, waardoor het aan te raden is de NiCd-accu helemaal te ontladen, voordat hij opgeladen wordt.
NiMH-accu
De NikkelMetaalHydride-accu heeft een anode van nikkel. De NiMH-accu heeft geen last van het geheugen effect. De opslag capaciteit is ongeveer 30% hoger dan bij NiCd. Wordt de accu warm, dan neemt de capaciteit toe. Een nadeel is de relatief hoge zelfontlading.
Lithium
Lithiumbatterijen worden sinds 1970 in grote aantallen geproduceerd. De batterij heeft een hoge energie dichtheid, een geringe zelfontlading, een groot werkgebied wat betreft de temperatuur en een buitengewone betrouwbaarheid.

Het lithium wordt gebruikt voor de anode. Voor de kathode kunnen diverse materialen gebruikt worden, afhankelijk van de toepassing en gewenste eigenschappen. De batterij is het best bekend als de knoopcel die in apparatuur als horloges worden gebruikt. Maar er is ook een staafvorm voor fototoestellen en backup geheugen voor computers.

ELECTRO-FICTION Website
. Auteur: Wim Klein
. Update: 7-1-2002