Hoofdmenu Beveiliging
Datacomm Elektronica

CCTV - ALGEMEEN

INDEX
Inleiding Regelgeving
Centrale Software
Camera Bediening
Weergave Busstructuur
Sturing/Signalering Bekabeling
Inleiding
Closed Circuit TV (CCTV), gesloten camera systemen, geven beelden van een camera weer op een monitor en deze beelden worden vaak ook opgeslagen. De beelden zijn niet van buitenaf beschikbaar, vandaar dat er over een gesloten systeem wordt gesproken.

Steeds vaker zijn deze beelden echter via een netwerk (internet) beschikbaar en dan is er geen sprake meer van een gesloten systeem, tenzij de nodige beveiligingen ingebouwd worden.

De nieuwe standaard hiervoor is ONVIF. In september 2008 is het forum ONVIF (Open Network Video Interface Forum) gestart.
Het oprichten van een onafhankelijke non-profit organisatie garandeert de openheid die noodzakelijk is voor het ontwikkelen van een open industrie standaard voor een netwerkinterface voor netwerkvideoproducten.

De ONVIF-standaard definieert "plug & watch"-systemen en zal apparaatbeheer, real-time-weergave, Pan/Tilt/Zoom-besturing, streaming van metadata, configuratie en gebeurtenisverwerking behelzen. De standaard maakt gebruik van uiterst geavanceerde technologieën die zijn ontwikkeld door de IT-industrie.
Centrale
De centrale apparatuur van een CCTV systeem is meestal een Digitale Video Recorder (DVR) die de videobeelden digitaal opslaat. Andere mogelijkheden zijn switchers, kwadranten, multiplexers en matrixen.
DVR
Een DVR is in de meeste gevallen een combinatie van een multiplexer en digitale opname van de camera beelden. Door de digitale opslag zijn beelden makkelijker terug te vinden dan op een timelapsrecorder (VCR) waar de beelden op een videoband worden opgeslagen.

SWITCHER
Een video switcher is apparaat waarmee het beeld van verschillende camera's op een monitor gezet kan worden. Dit kan handmatig gebeuren, doch ook automatisch. Een goede switcher zorgt ervoor dat dit schakelen alleen gebeurt op het moment dat het beeld weer van linksboven af wordt geschreven. Anders zou het beeld bij iedere wisseling gaan springen. Op de switcher zit altijd een knop waarmee ingesteld wordt hoe lang iedere camera op het beeld blijft staan. Dit is de z.g. Dwell Time.

KWADRANT
Een Kwadrant Unit laat vier beelden tegelijk op het scherm zien. Een dual quad laat nog steeds vier beelden tegelijk op het scherm zien, doch wisselt de twee verschillende quads steeds. Een quad geeft ook vaak de mogelijkheid om de beelden sequentieel op de monitor te zetten.

MULTIPLEXER
Een multiplexer geeft de mogelijkheid om meerdere camerabeelden met VCR of DVR op te nemen. De opgenomen beelden zijn zodanig gecodeerd dat de video opname per opgenomen camera bekeken kan worden. Een duplex multiplexer geeft de mogelijkheid om gelijktijdig op te nemen en af te spelen. Er zijn dan wel twee opname/afspeelapparaten nodig.

MATRIX
Met een matrix wordt een switchboard bedoeld waarmee veel ingangssignalen naar veel verschillende monitors geschakeld kunnen worden. Dit kunnen enkele beelden zijn, doch ook meerdere kwadrant schakelingen. Eigenlijk kan ieder beeld apart of samen op iedere monitor gezet worden.
Camera
Het belangrijkste onderdeel van een CCTV syteem is natuurlijk de camera. De camera bestaat uit een CCD chip, die is samengesteld uit lichtsensoren, die het beeld opneemt. Dit beeld wordt dan omgezet naar een analoog videosignaal of een digitaal TCP/IP signaal.
De camera kan opgedeeld worden in een aantal groepen.
- Zwart-Wit camera / Kleuren camera
- Vaste stand camera / Pan-Tilt-Zoom (PTZ) camera
- Analoge camera / IP camera
Weergave
De beelden van de camera's of centrale apparatuur wordt weergegeven op monitors. De monitors kunnen bestaan uit een beeldbuis (CTR) of TFT/LCD scherm. De beeldbuis kan zwart-wit of kleur zijn. Een TFT/LCD scherm is altijd een kleuren uitvoering

Monitors kunnen gebruikt worden als hoofdmonitor en spotmonitor (callmonitor). De hoofdmonitor geeft een overzicht van de beschikbare camerabeelden. De spotmonitor geeft het beeld van een geselecteerde camera in zijn geheel weer.
Sturing/Signalering
Het is ook mogelijk om bij een camera een PTZ (Pan-Tilt-Zoom) sturing toe te passen. Daarnaast is het ook mogelijk om contacten van bijvoorbeeld een inbraakbeveiliging aan te sluiten op een DVR waardoor er alleen beelden worden opgenomen na het schakelen van de contacten.

Behalve beelden continu of met een tijdsinterval op te nemen, kan er ook opname plaats vinden aan de hand van signalering. Dit kan door bewegingsdetectie in de DVR of contacten die aangesloten worden op de ingang van een DVR.
Software
Een DVR beschikt over uitgebreide software om videobeelden op te kunnen slaan, bekijken en op te zoeken.

Er zijn ook computerbased opnamesystemen die dan meestal gebruik maken van Windows besturingssoftware. Daarnaast zijn er ook computerbased videoservers waarbij de camera's via UTP bekabeling worden aangesloten, waardoor de computer de analoge videobeelden niet hoeft om te zetten naar een digitaal formaat.
Bediening
Meestal kan de bediening op de apparatuur zelf plaats, maar er kan ook een losse bedieningseenheid gebruikt worden.
Een andere mogelijkheid is het aansluiten van de apparatuur op een netwerk, waardoor deze middels een computer met bijbehorende software bestuurd kan worden.
Busstructuur
De meest toegepast busstructuur is RS422, voor de besturing van PTZ camera's. Bij IP camera's wordt gebruik gemaakt van TCP/IP.
Bekabeling
Voor het videosignaal van de camera wordt meestal coax toegepast.
Maar de IP camera's zijn in opkomst en daarbij wordt gebruik gemaakt van CAT5 bekabeling.
Regelgeving
Bij het toepassen van CCTV systemen moet rekening gehouden worden met privacy regelgeving.

ELECTRO-FICTION Website
. Auteur: Wim Klein
. Update: 16-6-2010