Hoofdmenu Beveiliging
Datacomm Elektronica

INBRAAK - DOORMELDING

INDEX
Inleiding
Meldkamer
Kiezer
Voorkeur
Protocol
AL1/AL2
Analoog
ISDN
ADSL
TCP/IP
GSM
RAM
Inleiding
Een doormelding wordt ook wel een stil alarm genoemd. Bij een doormelding verstuurt de inbraakcentrale via een telefoonlijn (AL1) of een andere verbinding een melding naar de meldkamer van een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Bij hoge risico installaties, zoals juweliers, wordt gebruik van een bewaakte lijn (AL2).

De alarmsignalen kunnen selectief uitgelezen worden, zodat bekend is welke detectielus geactiveerd is. Deze alarmmeldingen kunnen samen met het tijdstip van ontvangst en andere van belang zijnde informatie worden vastgelegd in de computers en daarna op een printer worden afgedrukt voor een rapportage aan de klant. Deze informatie is van belang voor analyse en bewijsvoering.

De soorten meldingen van de inbraakcentrale kunnen bestaan uit:
- In- en uitschakelen van het systeem
- Inbraakmelding op detectorniveau
- Sabotagemelding op detectorniveau
- Overvalalarm op detectorniveau
- Brandmelding op detectorniveau
- Technisch alarm (temperatuur, waterniveau enz.)
- Statusmelding van netspanning en/of accuspanning
- 24-uurs-testmelding ter controle van de verbinding en kiezer
Technische doormeldingen zijn toegestaan mits deze zijn aangesloten op een aparte groep en een afzonderlijke herkenbare melding is voor de PAC.

Door gebruik te maken van twee gescheiden transmissie methoden ontstaat een redundant doormeldingssysteem. De backup voor de doormelding kan bestaan uit draadloze transmissie. Beide transmissie methoden dienen continu getest te worden op hun werking. Als de hoofd transmissie niet meer werkt, wordt overgeschakeld naar de backup en een melding naar de PAC gegeven over het uitvallen van de hoofd transmissie.

Transmissie via kabel kan gesaboteerd worden door het doorknippen van de kabel en bij een draadloze verbinding kan een stoorzender gebruikt worden, tenzij de verbinding continu aanwezig is en gecontroleerd wordt op aanwezigheid van deze verbinding.

Naast doormelding van signaleringen kan de verbinding ook gebruikt worden voor:
- Listen-in
- Videoverificatie
Met deze verificatie mogelijkheden kan de PAC de alarmmelding een hogere prioriteit geven, waardoor de politie sneller ter plaatse zal zijn.

Listen-in
Bij listen-in is het mogelijk om vanuit de meldkamer te luisteren naar geluid in het huis en eventueel ook te spreken met mensen die aanwezig zijn. Dit is niet alleen handig voor verificatie van een alarm, maar ook om te communiceren met de inwoner als er een medisch alarm is gegeven.

Het systeem heeft echter wel een aantal beperkingen:
- De PAC moet beschikken over bijbehorende apparatuur
- Veel inbrekers maken geen of zeer weinig geluid
- Meerkosten aan apparatuur en dienstverlening van de PAC
- Omstandigheden zijn niet altijd geschikt voor meeluisteren
- Sirenes kunnen het meeluisteren onmogelijk maken
- Grote aansprakelijkheid/verantwoordelijkheid voor centralist
- Geheugen nodig voor het luisteren naar het moment van alarm

Videoverificatie
Om onnodige alarmen te beperken, kan videoverificatie een goed hulpmiddel zijn. De beperkingen zijn gelijk aan Listen-in.
Meldkamer
Doormeldingen vinden plaats naar meldkamers van Particuliere Alarm Centrales (PAC), die de meldingen afhandelen volgens de afspraken die met de klant zijn gemaakt, zoals het waarschuwen van de politie en/of particuliere beveiligingsdienst en/of waarschuwingsadressen.

Houdt bij de keuze van het type kiezer / doormelding ook rekening met de vraag of de meldkamer deze doormelding ook kan ontvangen. De meldkamer moet beschikken over het juiste type ontvanger en protocol.
Bij alarm is er eerst een stilalarm, maar binnen 60 seconden moet er een doormelding naar de PAC plaats vinden.

Alle Borg gecertificeerde meldkamers zijn te vinden op de website van de NCP.
Kiezer
Een analoge kiezer is meestal standaard in de inbraakcentrale. Voor doormeldingen via ISDN, TCP/IP, GSM, RAM, enz. worden meestal aparte kiezers op de inbraakcentrale aangesloten of ingebouwd.

De kiezer kan een melding doorgeven als data, een ingesproken boodschap of de activering van een contact. Als er contacten worden aangesloten op een kiezer, dan spreekt men van een kanaalkiezer.

Bij een kanaal-kiezer worden er potentiaalvrije kontakten op de kiezer aangesloten. De meldkamer ontvangt een kanaalnummer en plaats in zijn beheersoftware een omschrijving bij dit kanaalnummer.
Voorkeur
Ongeacht welke kiezer wordt gebruikt, is het belangrijk dat de kiezer een voorkeurschakeling heeft. De voorkeurschakeling zorgt dat een lijn niet bezet kan zijn door andere apparatuur die van die zelfde lijn gebruik maken.

De kiezer wordt op de lijn aangesloten en de overige apparatuur wordt achter de kiezer aangesloten, zodat de voorkeurschakeling van de kiezer de lijn vrij kan maken op het moment dat de kiezer een doormelding wil doen. Dit betekent natuurlijk wel dat de verbinding van de achterliggende apparatuur verbroken wordt.
Protocol
Voor doormelding van data worden er diverse protocollen gebruikt zoals:

SIA
Bij SIA worden de zone / melder nummers en de sectie / partitie doorgemeld aan de meldkamer.

X-SIA
Bij X-SIA worden de zone / melder nummers, de sectie / partitie en de zoneteksten, die in de centrale geprogrammeerd zijn, doorgemeld aan de meldkamer.
AL1/AL2
AL1
Bij AL1 doormeldingen belt de kiezer naar de meldkamer als er zich een gebeurtenis (alarm / sabotage / inschakelen / uitschakelen) plaats vindt. Er wordt een testmelding (meestal om de 24 uur) verstuurd om de apparatuur en telefoonlijn te testen. De doormelding vindt plaats middels een analoge telefoonlijn of ISDN via B-kanaal.

AL2
Bij AL2 doormeldingen belt de kiezer naar de meldkamer als er zich een gebeurtenis (alarm / sabotage / inschakelen / uitschakelen) plaats vindt. Er wordt om de 15 minuten een testmelding (T5 = end to end) verstuurd om de apparatuur te testen. Doordat er een permanente virtueel verbinding is, wordt het uitvallen van de telefoonlijn direct gedetecteerd. De doormelding vindt plaats middels ISDN via D-kanaal met Digi Access alarm abonnement.
Analoog
De analoge telefoonlijn is de meest voorkomende vorm van doormelding. Bijna alle inbraakcentrales zijn standaard voorzien van een analoge kiezer voor doormelding via een analoge telefoonlijn.
ISDN
ISDN staat voor Integrated Services Digital Network. Via ISDN is er een AL1 en een AL2 doormelding mogelijk. Voor AL1 doormelding wordt het B-kanaal van de ISDN lijn gebruikt voor de doormelding. Bij AL2 doormelding wordt het D-kanaal met Digi Access Alarm abonnement gebruikt.

Om de analoge kiezer van de inbraakcentrale aan te sluiten op een ISDN lijn is een converter nodig. Hiervoor kan een ISDN telefooncentrale (bijv. Quatrovox) voor gebruikt worden, die geschikt is voor aansluiting van analoge telefoons.

Nadeel is dat als de spanning van de telefooncentrale uitvalt, er geen doormelding meer mogelijk. Ook is er geen doormelding mogelijk als allebei de B-kanalen van de ISDN lijn bezet zijn.

De speciale converter wordt aangesloten op de ISDN lijn Op de converter wordt de analoge kiezer van de inbraakcentrale aangesloten en de achterliggende ISDN apparatuur. Op deze manier kan de converter een B-kanaal vrij maken, zodat de doormelding altijd mogelijk is.

Bij ISDN vindt de verbinding plaats via het bestaande telefoonnetwerk. Als gebruik wordt gemaakt van het ISDN D-kanaal kan de transmissie niet geblokkeerd worden omdat te veel mensen tegelijk gebruik maken van het telefoonnetwerk.
Als alarmoverdracht via een ISDN-2 verbinding plaats vindt, moet de 2e S0-bus van de NT1 geblokkeerd worden. De nadere S0-bus wordt aangesloten met een kabel met 4 adres.

Een alternatief voor ISDN is het gebruik van een vaste lijnverbinding (Datanet 1), waarbij de lijnen constant worden bewaakt. Dit is echter veel duurder. De kosten kunnen dan echter beperkt worden door meerdere abonnees aan te sluiten middels een concentrator.
ADSL
Bij ADSL kan een analoge kiezer aangesloten worden op de analoge uitgang van de splitter. Dan kan de ADSL verbinding echter de doormelding verstoren. Daarom zijn er speciale splitters te koop met een voorkeurschakeling.

De analoge kiezer kan niet aangesloten worden op de analoge poort van de ADSL modem van KPN - InternetPlusBellen. De KPN werkt (13-8-2007) hard om het probleem op te lossen.
Wordt de analoge kiezer aangesloten op de ADSL modem van Casema, dan is doormelding wel mogelijk. Dit is al voor een aantal merken inbraakcentrales getest.

Volgens de laatste visie van het NCP is doormelding via ADSL niet toegestaan.
TCP/IP
Er zijn kiezers die gebruik maken van een TCP/IP netwerk. De meldkamer moet dan wel over een ontvanger beschikken met een TCP/IP aansluiting.

Alarmtransmissie over IP is in opkomst en zal in de toekomst de transmissievorm zijn omdat vanaf 2011 de KPN geen analoge telefonie meer zal ondersteunen.

Er zijn op het gebied van doormelding over IP diverse adviesen uitgebracht, maar tot nu toe (februari 2008) verschillen de meningen. Er is het advies van het VvBO dat verschillende mogelijkheden aangeeft en het advies van NCP Certificatie, dat PIN over IP netwerken adviseert.

De Verbeterde Risicoklasse-indeling (VRKI) verwijst naar het advies van het VvBO, omdat er voldaan moet worden aan prestatie-eisen van AL1 en AL2. NCP Certificatie wijst echter op de mogelijkheden van Quality of Service-netwerken, wat betreft betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid minimaal tegemoet komen aan de prestatie-eisen van AL1 en AL2.

Het VvBO advies gaat o.a. uit van een aanvullende verbinding via GSM of GPRS. Omdat IP geen real-time protocol is, kan het voorkomen dat het enige tijd duurt voordat een bericht de meldkamer bereikt. Als de meldkamer de alarmmelding te laat bevestigd, zal de melding ook via GSM of GPRS verzonden worden. Bij het advies van NCP Certificatie kan deze backup vervallen.

Er zijn ongeveer 15 bedrijven die PIN over IP kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met een AL1 of AL2 verbinding. Het bedrijf Infopact Network Solutions, staat al geregistreerd bij het NCP om Alarm-over-IP onder BORG-certificatie te mogen leveren.
Het gezaghebbende NEN-normcommissie NEC 79 Alarmsystemen is het niet eens met NCP Certificatie.

De laatste ontwikkeling (mei 2008) is de zakelijke alarmerings-dienst van KPN. Ondernemers met een zakelijk internet abonnement of een VPN-aansluiting (ADSL/SDSL, InternetPlusBellen, Internet Fiber of Corporate Internet) van KPN kunnen de dienst Zakelijk Alarm direct gebruiken. De abonnementsprijzen beginnen bij 5,95 euro per maand voor een standaard alarmaansluiting.

Naast het doorgeven van alarmsignalen is de dienst tegen meer-kosten ook geschikt voor het beveiligd doorsturen van beelden van een videobewakingssysteem. Deze beveiligingssystemen moeten wel geschikt zijn voor een IP-aansluiting. Voor analoge systemen levert KPN een IP-converter.

Volgens KPN voldoet de voor Zakelijk Alarm gebruikte infra-structuur aan de eisen uit de NEN-50136, die van toepassing zijn op transmissie van alarmsignalen. De meldingen lopen niet via het openbare internet, maar via een door KPN beheerd netwerk, waarvan de beschikbaarheid continu gecontroleerd wordt.

KPN biedt Zakelijk Alarm aan in samenwerking met ADT Security Services, Bewacon Security, Europac Alarmcentrale, Group 4 Securicor, Hofland Electronica, MPL Alarmcentrale, Niscayah en Trigion.

In juni 2010 zijn de NEN-EN50136 serie en EN54-21 de formele normen en voor verzekeraars, toegestane acceptatie-eis.
GSM
Als backup voor een vaste lijn kan gebruik gemaakt worden van een draadloze verbinding, zoals GSM of RAM. Ook als een vaste lijn ontbreekt, kan gebruik gemaakt worden van een draadloze verbinding. Dit kan ook gebruikt worden als een vaste lijn ontbreekt. Het verdiend echter de voorkeur dit alleen als backup te doen.
RAM
Als backup voor een vaste lijn kan gebruik gemaakt worden van een draadloze verbinding, zoals GSM of RAM. Ook als een vaste lijn ontbreekt, kan gebruik gemaakt worden van een draadloze verbinding.

ELECTRO-FICTION Website
. Auteur: Wim Klein
. Update: 16-6-2010